Radet fura de la consumatori !

Deoarece auzim din ce in ce mai des aceasta afirmatie, astazi dorim sa lamurim cateva aspecte referitoare la intreruperile furnizarii de apa calda si la pretul platit de catre proprietari pentru apa rece “servita” pe conducta de apa calda, pentru a avea un cat mai mare impact va rugam sa dati un like si un share acestei postari astfel incat si vecinii dumneavoastra sa fie lamuriti cu referire la aceste probleme.

In ultima perioada s-a observat faptul ca RADET, a avut din ce in ce mai multe intreruperi de furnizare a apei calde, cel putin la nivelul Sectorului 6.

Multi dintre consumatori si din proprietarii asociatiilor pe care le avem sub administrare au acuzat faptul ca acestia vor plati apa rece, venita pe conducta de apa calda, la pret de apa calda. Desi nu reprezentam RADET in niciun fel si nu dorim sa fim partinitori, am dori sa explicam aceasta problema dintr-un punct de vedere obiectiv, astfel incat toti proprietarii sa inteleaga faptul ca acest lucru NU ESTE ADEVARAT. Apa rece consumata de proprietari pe conducta de apa calda va fi platita la pretul real de apa rece.

Pentru a putea explica de ce acest lucru nu este adevarat si de ce apa rece furnizata pe conducta de apa calda proprietarii trebuie sa inteleaga faptul ca RADET factureaza lunar gigacaloriile folosite pentru incalzirea apei furnizate catre un anumit consumator si nu numarul de metri cubi consumati.

Traseul apei calde in retea este urmatorul :

Apa Nova trimite apa rece catre RADET la o anumita temperatura (T1) , RADET incalzeste apa rece si o duce la o anumita temperatura de furnizare (T2) apoi este transmisa catre consumatori. Pentru ridicarea temperaturii apei reci de la T1 la T2, RADET foloseste un anumit numar de Gigacalorii, din acest motiv si pretul apei calde difera de la vara la iarna. Vara diferenta de temperatura intre T1 si T2 (DT) este mai mica asadar RADET va folosi mai putine gigacalorii pentru atingerea temperaturii de furnizare, spre deosebire de iarna cand DT este mult mai mare. Dupa cum dicteaza si logica, este mai usor de incalzit apa de la 23 de grade la 50 de grade , decat de la 1-2 grade la 50 de grade.

Revenind la problema noastra actuala, furnizarea apei reci pe conducta de apa calda, consumatorii finali beneficiaza de apa la aceeasi temperatura ca cea transmisa de catre Apa Nova la RADET, asadar T1=T2 de unde rezulta ca DT = 0 , prin urmare se vor folosi si factura 0 gigacalorii catre consumator.

Pentru un exemplu concret :
1 gigacalorie = 137 lei
1 mc apa rece = 5,73 lei

Cazul 1 : Consumatorul va consuma 100 mc apa calda intr-o luna fara avarii, pentru acesti 100 mc consideram ca RADET foloseste 2 gigacalorii. Asadar, factura consumatorului va insuma 573 lei factura de Apa Nova (apa rece pentru apa calda) si 274 lei gigacalorie, in total 847 lei .

Cazul 2 : Consumatorul va consuma 100 mc apa calda intr-o luna cu avarii, consideram ca din acesti 100 mc , 75 mc au fost furnizati la standarde normale, iar 25 mc au fost furnizati ca apa rece. In aceste conditii factura consumatorului va insuma aceesi 573 lei factura de Apa Nova, dar pentru ca au fost incalziti doar 75 mc din totalul de 100 mc , RADET va factura doar 75/100 * 2 gigacalorii = 1,5 gigacalorii , adica 205,5 lei , in total 778,5 lei .

Asadar, dumneavoastra platiti doar ce consumati.

ATENTIE ! Nu negam faptul ca lipsa furnizarii apei calde este un disconfort major in viata oricarei persoane, acest articol face referire doar la pretul pe care il platesc proprietarii pentru ce consuma .

Va rugam nu preluati acest articol fara mentionarea sursei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *